Johdattelua luterilaiseen uskoon

 

 

Tervetuloa lukemaan läpi luterilaiset tunnustuskirjat!

 

Luen joidenkin ystävieni kanssa läpi luterilaisen kirkon tunnustuskirjat. Osa niistä on hyvin suppeita, kuten Apostolinen uskontunnustus tai Nikaian uskontunnustus. Osa on laajempia, osa siltä väliltä.  Paljon niillä on annettavaa, myös se, mitä meidän kirkkomme oikeasti opettaa.

Kaikki tunnustuskirjat on luettavissa ilmaiseksi verkossa, mutta onhan kirja toki näppärämpi. Laitan verkkoon joitakin johdantoja, mutta tämä on varsinaisesti yhteinen läpilukuprojekti, ja tarkemmin noihin voi paneutua muualla.

Aloitamme Facebookissa 18.4.2018

 

 

Alkulämmittelyksi:

Mitä tunnustuskirjat ovat ja miten niitä luetaan?

 

18.4.  Kolme vanhan Kirkon tunnustusta

Luemme Apostolisen uskontunnustuksen, Nikaian uskontunnustuksen ja Athanasioksen uskontunnustuksen. Koska ne ovat syntyneet ja miksi ne kuuluvat luterilaisiin tunnustuskirjoihin?   Halutessasi voit lukea taustatietoa alta- mutta tärkeintä on että luet itse tekstit!

Kolme vanhan kirkon tunnustusta – vahva viesti (EK)

Lyhyet johdattelut uskontunnustuksiin  kirkon v. 1990 julkaisemasta laitoksesta löydät täältä.  Isoisäni A. E. Koskenniemen johdannot v. 1948 Tunnustuskirjojen käännöksen esipuheista löydät täältä : Apostolinen uskontunnustusNikaian uskontunnustusAthanasioksen uskontunnustus

Kuten huomaat, käsitykset näiden tunnustusten tekstimuotojen iästä vaihtelevat jonkin verran. Isompaa merkitystä tällä asialla ei ole.

 

20.4. Vähä katekismus

Seuraavana vuorossa on Vähä katekismus. Pienen ja tärkeän tekstin löydät täältä,

Halutessasi voit lukea taustatietoa. Oma lappuseni on täällä, isoisäni laajempi johdattelu katekismuksiin täällä ja kirkon tunnustuskirjojen hyvin suppea esipuhe täällä

23.4. Augsburgin tunnustus